Share This

Loe Bar Road, Porthleven, Cornwall

This home is located on the South facing cliff overlooking Porthleven Sands which features in the top 10 self catering holiday homes in the UK on MSN Travel quoted as being:

Not only was it within a conservation area and settlement boundary, but was also located in an  AONB.  Our brief was to embrace the South Eastern orientation of the property to maximum effect and to reflect the character of the other properties in the surrounding area of predominantly painted rendered walls with natural slate roofs.

Due to the cliff top location and open aspect the landscaping needed to withstand the variants of coastal weather whilst being low maintenance, stylish and practical.

Our design sought to reduce and soften the visual impact of the site by using natural slate and zinc rolled roofing incorporating painted render walls with stained timber accent. The design was carefully considered to respect the surrounding Conservation area and Area of Outstanding Natural Beauty, a truly special setting. The design made use of the previously developed brownfield site of the dilapidated cottage and now has a sustainable, energy efficient building which is fully consistent with the development plan and is in synergy with its surrounding properties. Higher levels of insulation were included within the durable construction. The heating and hot water requirements were provided by a ground source heat pump and a whole house heat recovery system complemented this. This integrated strategy ensured that the building had a minimal environmental impact. A rainwater harvesting system was also installed which further reduced the environmental impact of the home.